Op deze blog neem ik je één keer per maand mee naar wat ik denk dat de potentie heeft om groter te groeien. Iets waar ik van denk dat het ook jullie hulp zou kunnen gebruiken om samen een stap verder in te zetten. Want juist door samen te werken maken we onze straat, wijk, buurt, stad, land, planeet duurzamer, dit kunnen we niet alleen.

De lol van samen delen!

Daar zit ik dan op, op het randje van mijn bed. Ik kijk naar buiten. Ik zie vanuit de eerste verdieping mooie bomen, de achterkant van de huizen en mooie blauwe lucht. Vandaag wil ik jullie graag meenemen in mijn eerste verhaal. Centraal staat hoe ik denk dat we samen door kleine stapjes de wereld een stukje duurzamer kunnen maken. We samen met lol ruimte kunnen maken voor een leven met de planeet.

Het is een bizarre zomer geweest waarin in we de ene naar de andere ramp op het nieuws voorbij zien komen. Overstromingen in Limburg en Duitsland, bosbranden op vele plekken in de wereld, nog nooit eerder voorgekomen hitte golven in Canada, etc. Het deze zomer uitgekomen IPCC rapport maakt duidelijk dat de voorspellingen van wetenschappers te voorzichtig waren. Van al dit nieuws wordt je niet blij. Dat heb ik zelf ook. Ik zou het liefst, in plaats van op het randje van dit bed, onder de dekens willen kruipen. Denkend, tja, het zal mijn tijd wel duren.

Afscheid nemen

Niet dat dat me gelukkiger maakt. Ik geloof ook in een andere wereld. Eentje waar, door samen onze schouders er onder te zetten, we er samen wat van kunnen maken. Dat we er samen lol in delen hebben. Maar dat vraagt wel van ieder van ons afscheid nemen van het leven waar we nu aan gewend zijn. Een leven met veel spullen, veel cadeaus op verjaardagen, en daarmee gepaard meer woonruimte. Eetgewoonten waar veel dierlijke ingrediënten in zitten. Met het afscheid nemen krijgen we er ook iets anders voor terug. Een leven waar samen leven en delen veel centraler staat. “Samen” is natuurlijk niet alleen gezellig, maar soms ook wel eng. We moeten echt met elkaar doen en ervaren. Hoe pakken we samen iets op? Hoe praten we met elkaar, over een wereld waar we samen naartoe willen leven?

Auto Delen

We hebben geen auto, maar maken gebruik van Snappcar, een platform waar je een auto kunt huren van je buren. Zo huren we met regelmaat via dit platform de auto van een gescheiden buurvrouw met kleine kinderen. Door de extra inkomen van de verhuur is de auto voor haar betaalbaar en kan ze flexibeler zijn om haar kinderen op te halen. In dit geval snijd het mes aan twee kanten.

En natuurlijk, in het begin is het spannend, want ik huur een auto van iemand die ik niet ken en zij kent mij niet. Wij weten niet wat er met die auto is gebeurd en zij weet niet wat er gebeurt in de periode dat wij de auto lenen. Maar bij iedere keer lenen hebben we korte gesprekjes en leren we elkaar steeds beter kennen. Ik denk dat het heel belangrijk is om vanuit het basisvertrouwen elkaar weer dingen te gunnen en samen plezier te hebben.

Wat zou er gebeuren als veel meer mensen auto’s gaan delen? We hebben dan minder parkeer plekken nodig. In plaats van parkeerplekken kunnen we bomen en verschillende planten poten. Hierdoor is het op een echte hete dag koeler en kan meer regenwater direct de grond in trekken wanneer het hard regent. Daarnaast ontmoet je je buren vaker en deel je samen de lol van delen.

Ik hoop dat je dit artikel leuk vond. Wil je graag met me van gedachten wisselen over hoe jij samen met mij de wereld een stukje groener en duurzamer wil maken? Laat je gegevens dan op het contact formulier achter en ik neem contact met je op! Dank je wel voor je aandacht!