De lol van samen!

  • by
Wat als in deze straat minder auto's zouden staan en meer groen?

Daar zit ik dan op, op het randje van mijn bed. Ik kijk naar buiten. Ik zie vanuit de eerste verdieping mooie bomen, de achterkant van de huizen en mooie blauwe lucht. Vandaag wil ik jullie graag meenemen in mijn eerste verhaal. Centraal staat hoe ik denk dat we samen door kleine stapjes de wereld een stukje duurzamer kunnen maken. We samen ruimte kunnen maken voor een leven met de planeet.

Het is een bizarre zomer geweest waarin in we de ene naar de andere ramp op het nieuws voorbij zien komen. Overstromingen in Limburg en Duitsland, bosbranden op vele plekken in de wereld, nog nooit eerder voorgekomen hitte golven in Canada, etc. Het deze zomer uitgekomen IPCC rapport maakt duidelijk dat de voorspellingen van wetenschappers te voorzichtig waren. Van al dit nieuws wordt je niet blij. Dat heb ik zelf ook. Ik zou het liefst, in plaats van op het randje van dit bed, onder de dekens willen kruipen. Denkend, tja, het zal mijn tijd wel duren.

Afscheid nemen

Niet dat dat me gelukkiger maakt. Ik geloof ook in een andere wereld. Eentje waar, door samen onze schouders er onder te zetten, we er samen wat van kunnen maken. Maar dat vraagt wel van ieder van ons afscheid nemen van het leven waar we nu aan gewend zijn. Een leven met veel spullen, veel cadeaus op verjaardagen, en daarmee gepaard meer woonruimte. Eetgewoonten waar veel dierlijke ingrediĆ«nten in zitten. Met het afscheid nemen krijgen we er ook iets anders voor terug. Een leven waar samen leven en delen veel centraler staat. “Samen” is natuurlijk niet alleen gezellig, maar soms ook wel eng. We moeten echt met elkaar doen en ervaren. Hoe pakken we samen iets op? Hoe praten we met elkaar, over een wereld waar we samen naartoe willen leven?

Autodelen

We hebben geen auto, maar maken gebruik van Snappcar, een platform waar je een auto kunt huren van je buren. Zo huren we met regelmaat via dit platform de auto van een gescheiden buurvrouw met kleine kinderen. Door de extra inkomen van de verhuur is de auto voor haar betaalbaar en kan ze flexibeler zijn om haar kinderen op te halen. In dit geval snijd het mes aan twee kanten.

En natuurlijk, in het begin is het spannend, want ik huur een auto van iemand die ik niet ken en zij kent mij niet. Wij weten niet wat er met die auto is gebeurd en zij weet niet wat er gebeurt in de periode dat wij de auto lenen. Maar bij iedere keer lenen hebben we korte gesprekjes en leren we elkaar steeds beter kennen. Ik denk dat het heel belangrijk is om vanuit het basisvertrouwen elkaar weer dingen te gunnen en samen plezier te hebben.

En natuurlijk, in het begin is het spannend, want ik huur een auto van iemand die ik niet ken en zij kent mij niet. Wij weten niet wat er met die auto is gebeurd en zij weet niet wat er gebeurt in de periode dat wij de auto lenen. Maar bij iedere keer lenen hebben we korte gesprekjes en leren we elkaar steeds beter kennen. Ik denk dat het heel belangrijk is om vanuit het basisvertrouwen elkaar weer dingen te gunnen en samen plezier te hebben.

Ik hoop dat dit artikel leuk vond. Wil je graag met me van gedachten wisselen over hoe jij samen met mij de wereld een stukje groener en duurzamer wil maken? Laat je gegevens dan op het contact formulier achter en ik neem contact met je op! Dank je wel voor je aandacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *